Justin Cooper

Justin-page-with-shadow

 Justin Cooper


Ik ben geboren in Engeland en woon sinds 1997 in Nederland waar ik me helemaal thuis voel. Na dat ik cum laude afstudeerde in communicatie-wetenschappen heb ik carrière gemaakt in de wereld van redactie en journalistiek. Na een aantal promoties bevond ik mezelf als redacteur van een groep Engelstalige tijdschriften. Terwijl mijn ego daardoor enorm gestreeld werd, werd mijn lichaam steeds meer belast. Een heel sterk verantwoordelijkheidsgevoel gekoppeld met perfectionisme en het altijd goed willen doen zorgden ervoor dat ik niet naar mijn lichaam luisterde en alsmaar door ging. Zelfs toen ik ernstige rugklachten kreeg en amper naar mijn werk kon lopen moest ik van mezelf alsnog alle deadlines halen.… Tot een dag dat ik door de pijn werkelijk niet meer achter de computer kon zitten en nauwelijks meer een stap vooruit kon zetten.

Justin CooperIk werd gedwongen om aan de bel te trekken en ben in behandeling gegaan bij een chiropractor. Door een verkeerde behandeling ben ik bijna in een rolstoel beland. Ik moest geopereerd worden en toen ik wakker werd na de operatie kon ik helemaal niks voelen in mijn onderlijf. Mijn leven stond op zijn kop en raakte ik acute depressief, ik liet niemand dichtbij, zelfs mijn ouders niet. Het voelde alsof ik had gefaald en dat mijn leven niets meer waard was.

In de dagen die volgden schatten de artsen in dat ik langzamerhand wat gevoel zou terug krijgen in mijn benen maar dat mijn mobiliteit enorm beperkt zou blijven. Ik zou nooit meer snelle en grote bewegingen kunnen maken met mijn benen: rennen, sporten en fietsen waren volgens de artsen verleden tijd. Tijdens deze donkere dagen bereikte ik op een gegeven moment de bodem van mijn zinloze bestaan en vanuit het niets wist ik intuïtief wat ik moest gaan doen. Mijn intentie was super scherp, ik had maar één focus. Ik begon te visualiseren dat ik weer kon lopen en rennen, fietsen en spelen als een kind. Dit deed ik keer op keer, honderden keren per dag. Het voelde alsof ik voor het eerst in mijn leven het heft in eigen handen nam en deze les is één van de belangrijkste levenslessen die ik ooit heb mogen leren: Luisteren niet naar anderen, luister naar jezelf! Langzaam maar zeker leerde ik opnieuw te lopen.

Een half jaar later was ik sterk genoeg om andere belangrijke stappen te zetten in mijn leven en verhuisde naar Nederland op de bonne fooi. Ik kende niemand, sprak de taal niet, alles was mij totaal onbekend. Het enige wat ik zeker wist was dat ik een nieuwe richting op moest in mijn leven, een weg waarin mijn persoonlijke ontwikkeling centraal moest staan waarin er ruimte was voor bewustwording en zingeving. Ik volgde veel cursussen en workshops op dit gebied en daarnaast begon met veel regelmaat te mediteren.

In 2003 voltooide ik de 4-jarige HBO-opleiding moderne hypnotherapie en heb sindsdien een praktijk in Amsterdam. In 2009 volgde ik de opleiding tot mindfulness trainer en geef sindsdien met veel liefde en passie mindfulness trainingen. Tevens heb ik me enorm verdiept in heartfulness en geef daar ook cursussen in sinds 2010. In 2013 voltooide ik de opleiding tot trainer ‘Mindfulness Based Compassionate Living’.

Ik geef les in mindfulness en hypnotherapie aan de Academie voor Psychodynamica. Ik ben ook verbonden als docent aan het Bijscholingsinstituut voor Therapeuten.

Na mijn rugverhaal is het beofenen van zelfcompassie en zelfliefde een rode draad geweest in mijn leven. Mindfulness en zelfcompassie sluiten perfect aan bij mijn persoonlijke visie dat ieder mens over een zelf-helend en zelf-regulerend vermogen beschikt om de kwaliteit van het leven enorm te verbeteren. Het geheim van mindfulness is aandacht geven aan de rijkdom van dit moment waardoor je onthaast en thuis komt in het leven zelf. Het ontwikkelen van opmerkzaamheid staat centraal in het beoefenen van mindfulness. Je kunt opmerkzaamheid, of bewuste aandacht, zien als de poort naar vriendelijkheid, zachtheid, compassie en liefde. Dit zijn kwaliteiten waar ieder mens over beschikt. Het beofenen van deze kwaliteiten heet heartfulness.

Erkenning en registraties

De kwaliteit van mijn werk wordt zorgvuldig gecontroleerd door mijn intervisiegroepen en de beroepsverenigingen waarvan ik lid ben. Ik volg jaarlijks bijscholingsworkshops, cursussen en retraites om mijn kennis te verdiepen.

Hieronder staat informatie over hoe ik als therapeut en trainer erkend ben en bij wie ik geregistreerd ben:

VMBN lid

 • Ik sta geregistreerd bij de Vereniging mindfulness based trainers in Nederland en Vlaanderen

 • Ik sta geregistreerd als erkend Hypnotherapeut bij de beroepsvereniging NBVH.
 • Mijn registratienummer is: 03054

 • Ik sta voor de PsBK geregistreerd bij de Stichting Hoger Onderwijs (SHO).
 • Mijn registratienummer is: 110272-93075.

RBCZ logo

 • Ik sta bij de koepelorganisatie geregistreerd als Registertherapeut BCZ.
 • Mijn licentienummer is: 403046R.

 • AGB Zorgverlenersnummer: 90029640
 • AGB Praktijkcode: 90(0)8612

CrKBO geregistreerd docent

 • Ik ben geregistreerd docent bij de CrKBO.

 • Mijn praktijk staat bij de KvK Amsterdam geregistreerd onder nummer: 343.39.384

Klacht- en tuchtrecht

Mijn praktijk valt onder het klachtrecht van de NBVH en het tuchtrecht van de RBCZ.

SCAG

Ik sta ingeschreven bij S.C.A.G. (Geschilleninstantie) onder nummer 10371

BTW

2263.32.159.B.01

Privacyverklaring

Mijn praktijk voldoet ook aan de eisen van de wet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die per 25 mei 2018 van toepassing is. Voor mijn privacyverklaring klik hier.

Pagina 1 van 11